Миналата година във форума на мами попаднах на рецепта за бисквитка, която получи най-положителни отзиви, които някога съм имала. Готви се по-бързо от обикновено , нежен и умерено сладък вкус имат, а също така запазват мекотата си дори на втория ден. Разбира се, реших да проверя тази рецепта. Както се оказва, бисквитките със стафиди от ябълки са наистина безупречни.
Затова обичам есента, защото тя е изобилието от ябълки по рафтовете. Купувам плодове от различни сортове: меки за храна и твърди - за пайове и конфитюри. Сладкото от ябълки по рецепта на баба ми е на особена почит в моята къща . Но най- вече обичат ябълковите бисквитки със стафиди всички .
Съставки
Пшенично брашно 350 гр
захар 100 гр
яйце 2 бр.
Масло 100 гр
Сол 1 щипка
ябълки 2 бр.
Стафиди 30 гр
Бакпулвер 15 гр
Пудра захар 1 ч.л
Канела 0,25 ч.ч
Подготовка
Първо пригответе ябълките. Обелете и нарежете на малки кубчета. Запарете стафидите с вряла вода, за да набъбнат. Сега се заемете с приготвянето на тестото.
Разбийте яйцата в дълбока купа. Добавете към тях захар и щипка сол. Всичко се разбърква добре с бъркалка. След това добавете разтопеното масло в купата.
Разбъркайте всичко отново до гладкост. Сега пресейте брашното и бакпулвера в купа. Замесете меко, еластично тесто с ръцете си. Към него изсипете стафидите и ябълките. Разбъркайте.
След това използвайте супена лъжица, за да оформите бисквитката. Поставете заготовките върху тава за печене, постлана с пергамент. Изпечете лакомствата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
Охладете готовите бисквитки с ябълков сайдер , след което ги поръсете с пудра захар или канела. Прост домашен десерт е готов за чай. Печенето по тази рецепта се оказва много нежно, остава меко дори на следващия ден. Правя бисквитки всяка есен, когато няма къде да сложа ябълките.
Но дори и през пролетта не бих имал нищо против да ги ям, ако все още има запаси от плодове. Ще го оцените!