Ако сте решили да правите коледни сладки, но се притеснявате от излишните калории, вижте какви по-здравословни заместители са измислили норвежците на захарта и маслото.
За масло:
Крема сирене – опитайте се да замените цялото или част от маслото в рецептата с нискомаслено крема сирене. То съответства на съставките на маслото, но с едва 30 калории и 2 грама мазнини на супена лъжица, е много по-леко от маслото със 100 калории и 11 грама мазнини.
Гъсто кисело мляко – то е чудесна съставка за кексове и сладки, но трябва да е гъсто, за да не създаде прекалено много течност в тестото.
За захарта:
Трувиа – този подсладител без калории съответства на вкуса и текстурата на зрънца на захарта и го прави чудесен заместител.
Нектар от столетник – произведен от растението столетник, тази течност добавя сладост без даже да се използва захар, освен това повишава кръвната захар много по-малко от захарта.