Правя бисквитки с овесени ядки откакто се помня. Вкусът е интересен, необичаен, а ароматът е приятен. Но наскоро открих рецептата за това лакомство. Но това е известно в цял свят !
Овесените бисквитки са направени за първи път по време на Първата световна война. Или самите войници са използвали храна от сухите си дажби, или жените им са намерили рецепта за лакомства, които могат да издържат дълго транспортиране. Не се знае точно. За родината на овесените бисквитки обаче няма съмнение - това са Австралия и Нова Зеландия!
Как да си направим бисквитки с овесена каша
Удивително е, че родното място на бисквитките с овесени ядки е толкова далече, а съставките са познати! Сигурен съм, че дори няма да ви се налага да бягате до магазина. В оригиналната рецепта се използва меласа . Често има трудности с този продукт, затова го заменихме с мед.
Съставки
Масло 100 гр
захар 80 гр
кокосови стърготини 80 гр
Пшенично брашно 110 гр
Овесени ядки 80 гр
Пчелен мед 1 с. л.
сода 1 ч.л
Вода 2 супени лъжици
готвене
Преди всичко смесете насипните съставки: брашно, кокосови стърготини, захар и овесени ядки.
Разтопете меда и маслото в тенджера на среден огън.
Добавете содата във вряла вода и след това към олио-медената смес, разбъркайте добре съставките.
Комбинирайте мокри и сухи съставки, омесете тестото.
Разточете на малки топчета и ги поставете върху тава, застлана с пергамент. Топките могат да бъдат леко сплескани. Печете бисквитките за 20 минути в предварително загрята на 180°C фурна.
Ако искате леко да промените рецептата за бисквитки с овесени ядки , препоръчвам да добавите ядки. Това ще направи лакомството още по-задоволително и питателно. Безспорното предимство на този хрупкав десерт е дългият му срок на годност. Въпреки че е малко вероятно да се наложи да проверите това: бисквитките ще бъдат изядени през първите няколко часа!