Прекрасни ръжен пирожки, които си струва да се направят и опитат. Много са вкусни, не са тежки, а засищат. Освен това са по-здравословни от приготвените с бяло брашно.
Изделията от ръжено брашно нерядко се получават твърди, така че това брашно обикновено се комбинира с бяло брашно. Но повярвайте, тези пирожки са достатъчно меки. Дори и съхранявани в хладилник запазват и не губят мекотата си.
1. От брашното, водата, млякото, маята, олиото, меда и солта замесва гладко тесто. Желателно е да се бие с миксер със спираловидните бъркалки до 5 мин. Съставките са точни, така че не е необходимо нищо да се променя в рецептата. Ще се получи фино, средно меко тесто.
2. Тестото се оставя да престои около 2 часа, за да удвои обема си. Колкото по-дълго си почива, толкова по-меко ще е тестото.
3. Щом втаса, тестото се прехвърля на добре набрашнен работен плот и се разделя на части. От всяка част се разточва на правоъгълна кора с дебелина като за кифличк (не много тънка). Всяка кора с нож се разделя на 6-8 правоъгълника.
4. Всеки правоъгълник се пълни първо с доматено пюре, парче кашкавал, наръсва се нарязан суджук и накрая - с чубрица. Навива се като пирожка: първо напречните краища се сгъват навътре, а след това се навива на кифличка/рулце.
5. Пирожките се намазват с разбит жълтък, в който предварително сте добавили малко мляко, зехтин и сол, и се пекат в тава, покрита с хартия за печене в добре загрята фурна на 200⁰.
Изпечените пирожки се покриват с кухненска кърпа, докато се охладят.
Приятен апетит!