Здравословни сладки БЕЗ брашно и захар, без печене: Готови за 15 минути, топят се в устата!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Здравословни сладки БЕЗ брашно и захар, без печене: Готови за 15 минути, топят се в устата!
Здравословни сладки БЕЗ брашно и захар, без печене: Готови за 15 минути, топят се в устата!
5585
Здравословни сладки БЕЗ брашно и захар, без печене: Готови за 15 минути, топят се в устата!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези лешникови сладки са буквално изкушаващи. Вкъщи постоянно ме карат да ги правя, защото се хем здравословни, хем не отстъпват на "вредните" купешки сладости с куп опасни съставки вътре. Нашите здравословни сладки са супер, защото съдържат ядки и сушени плодове, които са много хранителни.

Ако искате да се храните здравословно и да консумирате естествени захари, които са по-лесни за използване от тялото, то това е правилната рецепта за вас. Те са пълни с много полезни хранителни вещества, а освен това тези сладки са отлични за работата на червата. Ето и съставките, от които се нуждаете, за да ги направите:

Здравословни лешникови сладки

Продукти:  

  • 1 чаша фурми (200 г)
  • 1/2 чаша лешници (60 г)
  • 1/2 чаша кокосови стърготини/брашно (40 г)
  • 1 чаена лъжичка разтворимо кафе + 1 супена лъжица вода (по желание)
  • щипка сол
  • 2 супени лъжици какао на прах (20 г)
  • 2 супени лъжици мед (40 г)
  • 120 г черен шоколад (без захар)
  • 1 супена лъжица растително масло
  • 1/4 чаша нарязани лешници (50 г )

Приготвяне: 

Фурмите се слагат в по-дълбок съд и се заливат с вода. Оставете ги да киснат във водата за около 10 минути. През това време сложете лешниците (1/2 чаша) в блендер, добавете същото количество кокосово брашно/люспи и пасирайте цялата смес, докато лешниците се смелят на прах.

накиснати фурми

лешници в блендер

Отделно направете смес от 1 чаена лъжичка разтворимо кафе (за предпочитане нескафе) с 1 супена лъжица вряща вода. Разбъркайте, след което добавете кафето към сместа от лешници и кокос. Добавете много малка щипка сол, за да подобрите вкуса, защото при ниски концентрации ще намали горчивината, но ще увеличи сладостта, което е желателно за сладки рецепти.

кокос с лешници

Добавете 2 супени лъжици мед и още 2 супени лъжици какао на прах (без захар). Разбъркайте всички съставки с лъжица, след това разбъркайте отново, за да се комбинират. Когато минат 10 минути, фурмите се отцеждат от водата и се измиват още веднъж на течаща вода.

Разполовете ги и от средата отстранете костилката им. След това фурмите се слагат в сместа с останалите съставки в блендера. Пасира се за последно до натрошаване на фурмите, след което цялата смес се прехвърля в по-дълбок съд.

Вземете чаена лъжичка или друг предмет, който ще ви служи за мярка и гребнете от сместа, от която трябва да оформите сладки в една и съща форма. Бисквитките можете да направите като квадрати, топки, правоъгълници...

Най-интересно изглеждат, ако са квадрати.

здравословни барчета

Подредете така приготвените бисквитки в тава за печене и ги сложете във фризера за 15 минути, за да стегнат моментално. През това време разтопете на водна баня 120 г черен шоколад с 1 супена лъжица олио. Добавете 1/4 ситно смлени лешници към шоколадовата смес и разбъркайте добре.

сладки в шоколад

Когато извадите бисквитките от хладилника, ги потапяйте една по една в шоколадово-лешниковата смес и след това ги подреждайте върху решетка, за да се отцеди излишното. Това, че в глазурата на бисквитките се вкарват по-едри парченца лешник, ги прави много хрупкави и вкусни.

лешникови бисквити с шоколад

лешникови бонбони с шоколад

След като бисквитките се отцедят и шоколадът стегне ги прибираме в хладилника за още 5 минути и след това може да сервираме. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft