Тези лешникови сладки са буквално изкушаващи. Вкъщи постоянно ме карат да ги правя, защото се хем здравословни, хем не отстъпват на "вредните" купешки сладости с куп опасни съставки вътре. Нашите здравословни сладки са супер, защото съдържат ядки и сушени плодове, които са много хранителни.
Ако искате да се храните здравословно и да консумирате естествени захари, които са по-лесни за използване от тялото, то това е правилната рецепта за вас. Те са пълни с много полезни хранителни вещества, а освен това тези сладки са отлични за работата на червата. Ето и съставките, от които се нуждаете, за да ги направите:
Здравословни лешникови сладки
Продукти:
- 1 чаша фурми (200 г)
- 1/2 чаша лешници (60 г)
- 1/2 чаша кокосови стърготини/брашно (40 г)
- 1 чаена лъжичка разтворимо кафе + 1 супена лъжица вода (по желание)
- щипка сол
- 2 супени лъжици какао на прах (20 г)
- 2 супени лъжици мед (40 г)
- 120 г черен шоколад (без захар)
- 1 супена лъжица растително масло
- 1/4 чаша нарязани лешници (50 г )
Приготвяне:
Фурмите се слагат в по-дълбок съд и се заливат с вода. Оставете ги да киснат във водата за около 10 минути. През това време сложете лешниците (1/2 чаша) в блендер, добавете същото количество кокосово брашно/люспи и пасирайте цялата смес, докато лешниците се смелят на прах.
Отделно направете смес от 1 чаена лъжичка разтворимо кафе (за предпочитане нескафе) с 1 супена лъжица вряща вода. Разбъркайте, след което добавете кафето към сместа от лешници и кокос. Добавете много малка щипка сол, за да подобрите вкуса, защото при ниски концентрации ще намали горчивината, но ще увеличи сладостта, което е желателно за сладки рецепти.
Добавете 2 супени лъжици мед и още 2 супени лъжици какао на прах (без захар). Разбъркайте всички съставки с лъжица, след това разбъркайте отново, за да се комбинират. Когато минат 10 минути, фурмите се отцеждат от водата и се измиват още веднъж на течаща вода.
Разполовете ги и от средата отстранете костилката им. След това фурмите се слагат в сместа с останалите съставки в блендера. Пасира се за последно до натрошаване на фурмите, след което цялата смес се прехвърля в по-дълбок съд.
Вземете чаена лъжичка или друг предмет, който ще ви служи за мярка и гребнете от сместа, от която трябва да оформите сладки в една и съща форма. Бисквитките можете да направите като квадрати, топки, правоъгълници...
Подредете така приготвените бисквитки в тава за печене и ги сложете във фризера за 15 минути, за да стегнат моментално. През това време разтопете на водна баня 120 г черен шоколад с 1 супена лъжица олио. Добавете 1/4 ситно смлени лешници към шоколадовата смес и разбъркайте добре.
Когато извадите бисквитките от хладилника, ги потапяйте една по една в шоколадово-лешниковата смес и след това ги подреждайте върху решетка, за да се отцеди излишното. Това, че в глазурата на бисквитките се вкарват по-едри парченца лешник, ги прави много хрупкави и вкусни.
След като бисквитките се отцедят и шоколадът стегне ги прибираме в хладилника за още 5 минути и след това може да сервираме.
Да ви е сладко!