2 патладжана
2 чаши елда
200 мл бяло вино
1 глава лук
400 гр. гъби печурки
2 скилидки чесън
50 гр. пармезан
няколко клонки розмарин
сол и черен пипер
олио за готвене
1. Разрежете патладжаните надлъжно на две и ги издълбайте с помощта на лъжица или нож, като оставите стени с дебелина около 1 см. Поставете ги в тава и ги сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Междувременно пригответе плънката.
2. Запържете в олиото нарязаните гъби, лука и чесъна, а накрая добавяте елдата да покъкри малко и да пусне аромата си. Налейте 1 чаша вода и 1 чаша бяло вино, объркайте и покрийте с капак, след което оставете на тих огън.
3. Извадете патладжаните от фурната след половин час, набодете ги с вилица на няколко места и ги напълнете със сместа от елда и гъби, поръсете с пармезан и по желание украсете с чери доматчета (не е задъжително) и клонка розмарин.
4. Върнете във фурната. Останалата част от елдата може да изсипете отстрани в тавата и печете още 20-тина минути.