1 малка глава лук
250г кафяв ориз (бланширан)
900 мл горещ зеленчуков бульон (за предпочитане домашен)
100г зеленчуци по избор (може и замразени)
кората и сокът от 1/2 лимон
1-2 стръка прясна мащерка
50г настърган пармезан
10г масло
Лукът се нарязва на много ситно. Оризът се измива добре и се накисва за 10-тина минути. В подходящ съд се загрява малко зехтин и в него се задушава лукът с малко вода. След като се изпари водата се добавя измитият и отцеден ориз и се запържва, докато стане прозрачен. Към него се добавя горещият бульон на порции от по 150-200мл. Когато течността се абсорбира, се добавя следващата порция и така, докато бульонът свърши. Накрая се добавят зеленчуците (ако са пресни, би било добре да се бланшират за кратко), подправките, сокът и кората на лимона. Готви се, докато оризът абсорбира течността и омекне.
Съдът се отстранява от котлона и се добавят маслото и пармезана. Ризотото се овкусява със сол и пипер и се разбърква.