В сезона на туршиите ви предлагаме една уникална зелева салата в буркани , която винаги е свежа и готова за сервиране. Затворете повечко, защото в студените зимни вечери ще се насладите на неподправения ѝ свеж вкус, в компанията на добре охладено питие.
Зелева салатка в буркани
Продукти:
5 кг бяло зеле
1 кг лук
1 кг моркови
1 кг чушки
300 g захар
4 супени лъжици едра сол
200 мл 9% оцет
500 мл олио
Приготвяне:
1. Зелето се нарязва на ситно и се поставя в голяма купа.
2. Настържете морковите или ги нарежете на тънки и дълги ивици (можете да ги нарежете и с нож).
Добавете морковите в купата със зеле.
3. Нарежете лука на тънки полумесеци.
Добавете в купата към останалите приготвени зеленчуци.
4. Нарежете чушките на дълги, тънки ивици (можете да използвате чушки от всякакъв цвят - най-важното е да са сладки и вкусни).
Добавете ги към другите зеленчуци.
5. Добавете захар, сол, оцет и олио.
Разбъркайте много добре.
6. Поставете салатата в чисти буркани (натиснете много добре, докато видите как зелето започва да отделя сок).
7. Покрийте с чисти капаци.
Съхранявайте салатата в хладилника.
8. Ако добавите в салатката и кисели ябълки, вкусът ѝ ще е още по-страхотен!
Без стерилизация салатата издържа в хладилника до няколко седмици, а ако я стерилизирате, може да я запазите и за зимата.
Да ви е сладко!