Зелеви сарми в сладко-кисел сос

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с месо
Зелеви сарми в сладко-кисел сос
Зелеви сарми в сладко-кисел сос
admin
Добавена от: admin
13716
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

прясно зеле - 1 глава
телешка кайма - 500 гр.
1 консерва белени домати в сос (от 900 гр.)
3 глави лук
4 с.л. ориз
1 яйце
1 лимон
50 гр. стафиди
оцет
зехтин
мед
сол
черен пипер
арабска подправка за червено месо

Попарете зелката за десетина минути в кипяща вода,
към която са добавени сол и 2 супени лъжици оцет. След като се отцеди и леко изстине, листата се отделят внимателно и с ножче се изрязват дебелите жилки. Междувременно, докато завира водата, се омесва пълнежът за сърмите от каймата, едно яйце, една глава настърган лук, четири супени лъжици ориз, три супени лъжици студена вода, сол, черен пипер и арабската подправка.
Отделно се приготвя доматеният сос, в който после ще се варят сърмите. В тенджерка се задушават нарязаните на кръгчета две глави лук. Като пожълтее леко, се добавят нарязаните на парченца домати заедно с целия сок от консервата. Така приготвен, сосът ври около 10 минути.
В удобен и дълбок съд се нареждат увитите сърми, след това се заливат с доматения сос и се слагат на слаб огън. Оставят са да поврят поне час, преди да се премине към последната стъпка: в тенджерата се сипва смес от сока на един лимон, три супени лъжици мед и 50 грама стафиди. Добавя се към соса на сърмите и всичко ври още десет минути.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft