500г свинска кайма
150г ориз
1 голяма кисела зелка
1 глава стар лук
1 морков
щипка сол
щипка червен пипер
1ч.л. мащерка
щипка индийско орехче
1ч.ч. зелева чорба
100мл домати от консерва
200мл кисело мляко
1 яйце
Отрязват се листа от зелката /10- 13 броя/. Сърцевината може да се използва за салата, като се нарязва на тънки ленти, поръсва се със зехтин и червен пипер. На отрязаните листа се почисттва дебелата част от кочана. Каймата заедно с лука нарязан на ситно и моркова се омесва, след което се слага в тиган. Към нея се добавят ориз, 100мл олио и 200мл вода. Наръсват се указаните подправки и тигана се поставя на загрят котлон да се позапържи плънката за 10- 15 минути. Бърка се от време на време да не загори плънката. След готовност се оттегля тигана и се оставя за 10 минути да се охлади. Зелевите листа се подреждат едно върху друго в чиния. В керамичен гювеч на дъното се зареждат 100мл домати и зелевата чорба. Полива се 1с.л. олио. Върху зелево листо се слага в центъра по 1с.л. от плънката. Завива се сарма като се прегъват леко двата края навътре, загъва се при основата, след което се навива на руло. Сармите се зареждат в гювеча едно до друго. В тигана където е била плънката се наливат- 2-3ч.ч. вода, за да се обере леко остатъчната мазнина, след което се заливат сармите. Гювечът се похлупва. Ястието се пече във фурна на 200 градуса, 60 минути. След готовност се отхлупват и ставят да се охладят за 30 минути. В порцеланова купа се чуква едно яйце и се добавя киселото мляко. Разбива се с вилица. Взема се черпак от соса, образувал се при печене на сармите, и се излива в купата с разбитото яйце. Разбива се отново с вилица. Налива се отново черпак от соса на сармите. Разбърква се и застройката се налива внимателно в гювеча. Разклаща се внимателно съда. В чиния се сервират по 3 сармички и се заливат със застроения сос.
Сармичките могат да се приготвят и в обикновена тавичка, в случай, че не разполагате с гювеч.