Иван Звездев е от най-симпатичните ТВ-кулинари у нас, а рецептите му са вдъхновили не един и двама. Специално за днешния празник, Бъдни Вечер, той сподели своята изпитана рецепта за постни Зелеви сарми - пригответе ги така, и мръвката изобщо няма да ви липсва!
Зелевите сармички на Иван Звездев
Продукти:
1 стрък праз
1 морков
6 с.л.
250 г ориз
50 г орехови ядки
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
10-15 листа кисело зеле
сол и черен пипер на вкус
зелев сок
вода
Приготвяне:
Нарязват се на дребно праз и морков. Оризът се измива добре. Орехите се мелят на дребно. В голям тиган се загрява олио и в него се запържват праз и моркови за една минута. Разбърква се, слага се ориз и се пържи на умерен огън, докато стане прозрачен, за около 1- 2 минути. Тогава се слагат дребно нарязаните орехови ядки.
След една минута се поръсват с червен пипер, чубрица, малко сол и черен пипер. Наливат се 200 мл гореща вода и 200 мл зелев сок. На тих огън се оставя оризът да поеме водата. На всеки зелев лист се прави V-образен разрез в основата, за да се махне кочанът.
Отстранените зелеви кочани се редят на дъното на тенджерата, в която ще се варят сармите. В средата на зелев лист се слага 1-2 с.л. от полуготовия ориз. Завиват се сарми, които се редят в тенджера със затворената част надолу. Налива се вода, която трябва да покрие сърмите и 2 с.л. олио.
Поръсва се с 1 ч.л. червен пипер и сармите се покриват с плитка чиния. Варят се около 40 минути на тих огън под капак.