За тестото:
80 гр брашно
50 мл вода (хладка)
1 супена лъжица олио
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка захар
1/4 кубче прясна мая
За плънката:
50-60 гр бланширан спанак
1 супена лъжица сметана, извара или крема сирене
малко сол
50-60 гр кашкавал
1 яйце
малко зехтин (за намазване)
малко сусам (за поръсване)
В купа смесете всички съставки за тестото. Замесете, докато се получи фино и гладко тесто, покрийте го с кърпа и оставете да втаса.
Бланширайте спанак, добавете сметаната, сол на вкус и пасирайте.
Разточете втасалото тесто на кръг. Загрейте фурната на 230 градуса.
Прехвърлете тестото в подходяща кръгла тавичка. Намажете с малко зехтин.
Отгоре равномерно разнесете спаначеното пюре.
Покрийте с настърган кашкавал и по желание наръсете със сусам. Печете около 5-6 минути.
Извадете пицата и счупете отгоре едно яйце. Отново пъхнете във фурната, докато коричката стане хрупкава, а яйцето е готово.
Оставете пицата няколко минути да се охлади, преди да я поднесете.