500 г патладжани
1 с. л. стафиди
1 с. л. каперси
1 с. л. лимонов сок
1 к. ч. зехтин
1 франзела
150-200 г Моцарела
1/2 малка глава лук
1 стрък селари
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 скилидки чесън
1 домат (100 г)
1 ч. л. риган
Патладжаните се обелват на ивици и се нарязват на филийки с дебелина половин пръст. Нареждат се в леко наклонена тава, осоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок.
След около 30 минути патладжаните се изплакват, подсушават се и заедно с почистените от семето чушки се нарязват на малки кубчета.
Целината се нарязва наситно и се запържва в предварително загретия зехтин. Добавят се кубчетата патладжан, след 3 минути и се сипват наситнените лук, чесън и чушки. Посолява се и се пържи още 2-3 минути.
В края се добавят нарязаният на кубчета домат, наситнените каперси и стафидите. Налива се лимонов сок, подправя се с риган и се задушава още 1 минута.
Франзелата се разрязва на четири части, всяка от които се разрязва през средата по дължина, разтваря се внимателно и се запича върху предварително загрят грил тиган.
В запечените франзели се сипва от патладжанената смес и се слага нарязано на филийки сирене "Моцарела". Сандвичите се затварят и се поднасят.