Брашно (пълнозърнесто) – 800 г
Ръжени ядки – 25 г
Ленено семе – 20 г
Мая (суха) - 7 г
Сол – 1 ½ к.л.
Захар – 2 к.л.
Орехи 50 г
Морков – 50 г
Пиперка - 100 г
Домат – 100 г
Царевица (замразена)
Вода – 360 мл
Олио – 2 с.л.
Сусам – 1 с.л.
Слънчоглед (белен) – 1 с.л.
Зеленчуците се нарязват на кубчета и се заливат с водата. Постепенно се прибавят всички останали продукти, като маята се размесва с брашното. Омесва се тесто по стандартния начин и се оформя хлябът.
Поставя се в правоъгълна тавичка (или специална формичка за хляб или правоъгълен кекс), напръсква се с вода, поръсва се със сусам и слънчоглед.
Хлябът се оставя на топло да втаса, след което се поставя в предварително загрята фурна на 180˚. Пече се 60 мин., като периодично фурната се отваря и хлябът се пръска с вода общо 3-4 пъти.