500 грама многолистно тесто (тесто за пай)
1 голям патладжан
1 малка тиквичка
1 голям морков
2 малки глави лук
1 стрък праз лук
4 скилидки чесън
1 малка лъжичка заквасена сметана
1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
½ чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка Вегета
половин чаена лъжичка сушен риган
сол - ако е необходимо
1-2 с.л. магданоз
За соса:
200 мл сметана
100 мл кисело мляко
3 яйца
Освен това:
малко масло
топла вода
В дълбок тиган сложете няколко лъжици олио. Измийте добре всички зеленчуци. Нарежете патладжана на по-големи кубчета (предварително обелен) и го бланширайте за много кратко във вряща подсолена вода, колкото да омекне леко. След това веднага го облейте със студена вода и го отцедете в гевгир. Нарязаният лук се запържва в загрятото олио. Добавя се нарязаният на полумесеци праз и се запържва, докато омекне. Прибавя се настърганият морков и щом се задуши, се прибавя нарязаната на кубчета тиквичка и наситнения чесън. Запържват се за кратко. Накрая прибавете нарязаните патладжан и магданоз, подправките (на вкус), сметаната. Разбъркайте добре, така че всичко да се овкуси равномерно и дръпнете от огъня. Разделете тестото на 3 еднакви части. Едната поставете в тавичката, в която ще печете, намажете я със смес от масло и топла вода, след което покрийте с половината плънка. Отгоре поставете втората кора, отново намажете с масло и вода, и разпределете другата половина плънка. Покрийте с третия пласт тесто. Залейте баницата със соса, приготвен от разбитите яйца, смесени със сметаната и киселото мляко. Пъхнете в загрята на 180 градуса фурна и печете до зачервяване.