1 1/2 чаши ориз с къси зърна
4 чаши затоплен пилешки или зеленчуков бульон
1 чаша пюре от печени чушки (от 4 чушки - запечени, обелени, почистени от семето и смлени в кухненския робот)
1 среден патладжан
1 тиквичка
по 1 червена, жълта и оранжева чушка, нарязани на ивици
225 гр. гъби печурки, само капачетата
1 опаковка замразен артишок (сърцевината)
шепа зелен боб
4 скилидки чесън, счукан
1 средна глава лук
зехтин
настърган пармезан
нарязан пресен босилек
Вземете тавичка за паейа с диаметър около 35 см (ако е по-малка, намалете количеството ориз до 1 чаша). Запечете патладжана, гъбите, тиквичката, артишока и чушките предварително с малко зехтин и ги оставете настрана. Поръсете дъното на тавичката със зехтин, задушете вътре чесъна и лука, докато станат светло-златисти, добавете ориза и бъркайте, докато се покрие добре с мазнината, след това добавете 1/2 чаша от чушковото пюре и разбъркайте, докато се смеси добре. Загладете оризовата смес, докато покрие равномерно дъното на тавичката, след това внимателно излейте вътре топлия бульон, като внимавайте да не размествате ориза, поръсете с доволно количество сирене, малко сол и черен пипер. Подредете отгоре зеленчуците в желаната от Вас последователност и форма и поръсете с още настърган пармезан. Оставете ястието да се задушава, докато течността почти се изпари, след това покрийте с фолио и гответе до омекване на ориза - около 40 минути. Може да се наложи да добавите малко бульон, за да не стане сухо ястието. Готовото ястие поръсете тук-таме с малко чушково пюре, украсете с прясно нарязан босилек и наръсете със зехтин.