150 г пшеница
250 г кромид лук
500 г праз лук
500 г моркови
корен целина
75 г масло
750 мл зеленчуков бульон
200 г печурки
125 г грах
1 връзка магданоз и копър
черен пипер
щипка настъргано индийско орехче
Накиснете изчистената пшеница за 1 нощ в 500 мл студена вода.
Изчистете зеленчуците и ги нарежете на ивички, а лука – на ситно.
Сгорещете маслото и леко поизпържете зеленчуците.
Прибавете набъбналото жито с водата, зеленчуковия бульон, подправете с черен пипер и сол и варете около 25 мин. на бавен огън.
Изчистете гъбите, нарежете ги на тънки ивички и заедно с граха ги прибавете в супата.
Варете още 3 мин.
Подправете с настърганото индийско орехче, поръсете със ситно нарязаните ароматни треви и поднесете.