4-6 резена бекон - накълцан
2 с.л. брашно
1 1/2 чаши прясно мляко
2 с.л. смлян дребен лук (арпаджик) - по желание
1 дафинов лист (по желание)
6 зърна черен пипер (по желание)
1 голяма връзка зимни листни зеленчуци - например къдраво зеле, спанак, листа от цвекло и пр.
зехтин или масло
1 нарязана глава лук
1/2 чаша гъста сметана
2 скилидки чесън, счукани
щипка лют червен пипер
сол и черен пипер
В голям тиган с дебело дъно запържете бекона, докато стане хрупкав; извадете го с решетъчна лъжица и оставете настрана.
Сложете брашното в остатъчната мазнина от бекона и разбъркайте добре (с тел). Прибавете и млякото, бъркайки, и по желание - дребен лук (арпаджик), дафинов лист и зърна черен пипер. Оставете да заври, като често разбърквате. Ястието трябва да покъкри няколко минути, след това го прехвърлете в купа и оставете настрана. Ако сте използвали добавките по-горе, прецедете получения сос през сито или цедка, за да ги отделите. Избършете добре тигана. Нарежете зелениите на едро, като отстраните твърдите ръбчета на листата.
Загрейте малко зехтин или масло в тигана и задушете лука 5 минути, докато омекне и започне да става златист. Прибавете зеленчуците и ги задушавайте, докато омекнат и се спаружат; добавете чесъна, приготвения бешамел, сметаната и лютия пипер и разбъркайте, за да се покрият зеленчуците. Покрийте тигана с капак и гответе 5-7 минути, докато зеленчуците омекнат. Подправете със сол и черен пипер и поднесете ястието поръсено с хрупкав бекон.