Нитратите в зарзавата у нас са десет пъти повече от допустимото според нормите на Световната здравна организация (СЗО). За това алармира вчера инж.
Европейските изисквания, които спазва и нашата страна, са сдоста по-висока граница. За спанака в момента и през лятото горната граница за съдържание на нитрати е 2500 мг/кг, докато тази на СЗО е 250 мг/кг. За малките деца допустимото ниво е 50 мг/кг продукция според световната организация. Същото е положението и при другите видове зеленчуци, които се контролират.
През миналата година и от началото на тази няма хваната нито една партита с нитрати над допустимото. В страната има мониторингова програма за съдържанието на нитрати, от началото на март е започнал активният сезон за анализи, съобщи за "Монитор" Дарияна Бакалова от акредитираната към Българската агенция по безопасност на храните лаборатория. Правят се изследвания за съдържание на нитрати в салати и марули, рукола, салата айсберг и пресен и замразен спанак и детски пюрета на зеленчукова основа. В регламент 18 81 са указани максимално допустимите количества на някои замърсители в храните.
За марулите от оранжерия нормата през зимата е 4500 мг/кг, от 1 април границата пада на 3500 мг на кг за стоката от парници и до 2500 мг на кг за полските. Нормите, определени в европейското законодателство, са за пет групи зеленчуци, които са най-рискови. Преди 1999 г. обаче у нас са се контролирали всички видове, категорична е инж. Герова.
Според нея оттогава непрестанно се увеличава нивото на замърсяване, а производителите няма откъде да проверят какво има в зарзавата. Тя твърди, че изключително много се злоупотребява и с понятието биопродукти, тъй като те може да са пълни с нитрати, въпреки че са подхранвани само с естествени торове. Въпросът не е какъв е видът на тора, а дозата, категорична е Герова. Биопроизводството се базира на естествените торове, но ако те се предозират, замърсяването наистина може да бъде опасно колкото е и при изкуствените.