Зелник по рецептата на баба

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Зелник по рецептата на баба
Зелник по рецептата на баба
admin
Добавена от: admin
11193
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
500 гр. брашно
1 кубче мая
60-70 мл олио
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка захар
За пълнежа:
4 стръка праз
2 глави лук (по-големи)
2 шепи ориз
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка смесени подправки
1/3 чаена лъжичка червен пипер
1 чашка вода
 олио за пърженето

Маята се разтваря в малко хладка вода, за да шупне. Брашното с всички останали съставки се пресява в дълбок съд, добавя се втасалата мая и се замесва тесто. Без да се оставя да втаса, тестото се разделя на 6 топки, едната от които е с малко по-голям размер от останалите. 
Разточва се първо голямата топка до размер двойно по-голям от този на тавата, в която ще се пече зелникът (в случая тавата е с диаметър 30 см). 
След като се разточи кората, с намазнени ръце се тегли и завърта още малко във въздуха, да се се доразтегне. Кората се поставя в намазнената тава, така че краищата й да висят извън тавата. Напръсква се с малко олио и върху нея се поставя част от плънката от праз и лук. Тази процедура се повтаря и с останалите кори, но те ​​се разточват с размера на тавата (излишната част може да се откъсне, като се поставят в тавата, но ръбчетата им не трябва да излизат извън нея). 
Върху последната 5-та кора се поръсва навсякъде от плънката, а остатъкът се поставя в средата на кората и се поръсва с щипка брашно 
Частта от кората, която се намира извън тавата накрая се обръща и завива на гънки в тавата (както е на снимката), като при това захваща част от  плънката 
Зелникът се пече в предварително загрята фурна на 200 С и се намалява след 15-20 мин на 180 С.

Плънка:
В малко олио се запържват ситно нарязаните праз и лук. След като омекнат, се добавя почистеният и измит ориз. Плънката се подправя на вкус и се добавя вода, колкото да се задуши, като се оставя да ври до изпаряване на цялата вода.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft