Маята се разтваря в малко хладка вода, за да шупне. Брашното с всички останали съставки се пресява в дълбок съд, добавя се втасалата мая и се замесва тесто. Без да се оставя да втаса, тестото се разделя на 6 топки, едната от които е с малко по-голям размер от останалите.
Разточва се първо голямата топка до размер двойно по-голям от този на тавата, в която ще се пече зелникът (в случая тавата е с диаметър 30 см).
След като се разточи кората, с намазнени ръце се тегли и завърта още малко във въздуха, да се се доразтегне. Кората се поставя в намазнената тава, така че краищата й да висят извън тавата. Напръсква се с малко олио и върху нея се поставя част от плънката от праз и лук. Тази процедура се повтаря и с останалите кори, но те се разточват с размера на тавата (излишната част може да се откъсне, като се поставят в тавата, но ръбчетата им не трябва да излизат извън нея).
Върху последната 5-та кора се поръсва навсякъде от плънката, а остатъкът се поставя в средата на кората и се поръсва с щипка брашно
Частта от кората, която се намира извън тавата накрая се обръща и завива на гънки в тавата (както е на снимката), като при това захваща част от плънката
Зелникът се пече в предварително загрята фурна на 200 С и се намалява след 15-20 мин на 180 С.
Плънка:
В малко олио се запържват ситно нарязаните праз и лук. След като омекнат, се добавя почистеният и измит ориз. Плънката се подправя на вкус и се добавя вода, колкото да се задуши, като се оставя да ври до изпаряване на цялата вода.