Купени са 28 търговски марки от различни видове зехтин на пазара.
След анализ на етикетите – 13 от тях са дадени в лаборатория, тъй като показали признаци на съмнения, обясни Богомил Николов от асоциацията.
"Поставихме акцент върху екстра върджин зехтините, защото са най-скъпи и най-податливи на манипулации и фалшификации", аргументира се той пред bTV.
Оказало се, че в две от марките зехтин Помаче е добавяна и друг вид мазнина – най-вероятно слънчогледово олио.
"Това означава, че те е трябвало да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин, и цената е много над 10 лева", отбеляза Николов.
Той допълни, че това е абсолютна заблуда за потребителите - влага се заместител, който е много по-евтин, и се продава като скъп продукт.
При две от марките, които са изследвани, са установени органични разтворители – 11 пъти над нормата.
"След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, остава т. нар. кюспе. В него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме наличие на разтворители, които не са разрешени за тази дейност, трябвало да е да ползват друг вид", обясни Богомил Николов.
Според него по-скоро става въпрос за небрежност в процеса на производството.
Диетологът проф. Донка Байкова коментира, че химикалите, намерени в състава на зехтина, биха могли да представляват риск за стомашно-чревното здраве, черния дроб и бъбреците.
Екстра върджин зехтинът не се подлага на топлинна обработка, тъй като всички негови хубави свойства се губят, посочи тя.
Диетологът препоръча той да се ползва за салати и дресинги, а когато готвим, да използваме рафинирани масла – например слънчогледово.