Вече не купувам домати през зимата, малко хора знаят за тази рецепта, а у дома всяка година ги приготвяме така. От есента ги правя, а след това цяла зима имаме домати за ядене. Лесна и вкусна рецепта, която повечето хора трябва да знаят за приготвяне на зимнина .
Приготвени по този начин без консерванти, те се съхраняват до 1 година и при отваряне отново ще бъдат вкусни. Независимо дали ги използвате за салата или като гарнитура, ще бъдат еднакво вкусни.
Днес ще покажа и на вас как правя сушени домати и всеки, който ги опита, пита за рецептата. Този начин на приготвяне е много по-прост, но се получават чудесни сушени доматчета , които трябва да се съхраняват на сухо и тъмно място."
Домашни сушени домати за зимата
Продукти:
- около 5 кг необелени домати
- 1 глава чесън
- сол
- мащерка
- розмарин на вкус
- около 30 мл зехтин
Това са количества за консервиране на 1 голям буркан
Начин на приготвяне:
Доматите се измиват добре под течаща вода и се нарязват на няколко по-малки парчета по дължина в зависимост от големината. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, като между доматите има 1 см разстояние.
Отгоре поръсете сол, ако е необходимо, и малко сух розмарин върху всеки домат. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 1 час. Същата процедура се прилага два-три пъти, докато изпечете всички домати.
През това време бурканите се пастьоризират, чесънът се обелва и нарязва на ситно. След като изпечете доматите е важно да започнете да ги консервирате веднага, докато са още топли. Използвайте буркани от 400 или 650 ml.
В чистите буркани се слагат накълцан чесън и суха мащерка, след което с шпатула се слагат малко от сушените домати. След това отново сложете малко чесън и мащерка, след това домати, докато се напълни до 1/3 от гърлото на буркана.
Бурканът се залива със зехтин или обикновено олио (ако има нужда), като доматите може да се посолят и още, но внимавайте да не се пресолят, защото и сол се слага и преди печенето. Приложете същата процедура и към останалите буркани, докато изразходвате всички домати.
Затворете бурканите с плътна капачка и ги обърнете с капачките надолу да престоят на стайна температура за 8-10 часа, след което ги приберете в хладилник или тъмно и хладно помещение при постоянна температура. Консервирани по този начин доматите са с трайност до 1 година.
ВТОРИ МЕТОД:
Вторият метод за консервиране е още по-лесен, но пак се получават чудесни сушени домати. Нарежете доматите както е обяснено по-горе в текста и ги посолете, след което ги наредете в тава или на дъска.
Поставете ги на открито на слънце за 2-3 дни на проветриво място, защитено от насекоми, след което ги приберете в торба и ги съхранявайте на сухо и тъмно място. Така приготвените сушени домати са с трайност до 2 години.