Лютите чушки са сред зимнината, която най-често прави българина. Днес имаме една чудесна рецепта за сладко-кисели пукани чушлета , която ще се услади на всички любители на пикантния вкус.
Пукани сладко-кисели чушлета
Продукти:
2 кг люти чушки (рибки)
1 връзка копър или магданоз
1 глава чесън
1 с.л. черен пипер на зърна
1 л ябълков оцет
1 кг захар
сол на вкус
Приготвяне:
Измийте лютите чушки и отстранете дръжките. Загрейте скарата и ги пукнете за кратко от двете страни. Направете сиропа, като сипете оцета и захарта 1:1 в тенджера. Когато заври сместа, изключете котлона и прибавете сол на вкус, опитвайте и определете по ваш вкус. След като се охлади сиропът, добавете ситно нарязания копър и чесъна, който е нарязан на едро.
Подредете чушлетата в буркани по ваш избор, но без да се притискат. Колкото повече сладко-кисел сок има, толкова по-добре. При отварянето на един буркан първо сокът изчезва, защото е невероятно вкусен. Затваряте с капачки и оставяте без да варите.