Рецепта за стерилизиране на карфиол:
В компотен буркан редим измитите розички на карфиола. Прибавяме 1 чаена лъжица сол, 2 аспирина и доливаме с вода.
Приготвеният по този начин карфиол може да се задуши или панира. За панирането може да се топи само в брашно и да се пържи, може да се използва за мусака и други кулинарни вкусотии. Млечнобял, виолетов или яркозелен – това са цветовете на днешния карфиол.
Този зеленчук с плътно прибрана кръгла глава е близък роднина на броколите, също толкоз полезен като тях, но с много по-мек вкус. Пиковият сезон на карфиола е от септември до декември, но той се среща в изобилие и през останалото време на годината. Когато купувате бял карфиол, бъдете сигурни, че избирате глава, която е свежа, хрупкава и млечнобяла.
Размерът й не влияе на качеството. Избягвайте карфиол, който е започнал да покафенява или чиято глава изглежда подрязана. Това е белег за старост, а старият зеленчук издава неприятна миризма при готвене.
Освен това вкусът му също е остър. Опитайте да купите карфиол с ненакърнени (няколко или всички) листа. Те предпазват зеленчука и го запазват свеж за по-дълго време. Ако знаете и вие някоя лесна рецепта или тънкост за стерилизиране на карфиол – споделете в коментарите.