1 цяла глава чесън
1½ с.л. зехтин
1 средна глава жълт лук, нарязана на кубчета (около 2 чаши)
1½ чаша нарязани на кубчета моркови
1½ чаши целина (стебла), на кубчета
1 ч.л. сол
8 щипки прясно смлян черен пипер
2 стръка сушен розмарин (около 2 с.л.)
2 дафинови листа
1 консерва от около 900 грама нарязани запечени домати (може да ги приготвите и в домашни условия)
500 гр. леща (червена, жълта, кафява – според вкуса) – около 2 1/3 чаши
9 чаши зеленчуков бульон или вода
1 с.л. червено вино или балсамов оцет
По желание за поднасяне:
¼ чаша нарязан магданоз
¼ чаша тънко нарязан зелен лук
Няколко лъжици кисело мляко
Загрейте фурната на 220 градуса.
Увийте главата чесън в алуминиево фолио и го запечете на загрятата фурна за 25 минути. Когато е достатъчно изстинал, отделете скилидките и ги обелете, поставете ги в купата на блендера.
Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Разбъркайте вътре лука. Покрийте съда и гответе за около 5 минути, докато стане прозрачен. Махнете капака и разбъркайте вътре морковите и целината, поръсете със солта и прясно смления черен пипер. Гответе още 5 минути.
Добавете розмарина, дафиновите листа и запечените домати. Варете всичко на бавен огън за няколко минути, преди да добавите измитата леща и бульона (водата). Покрийте тенджерата и оставете супата да заври. Намалете температурата и оставете ястието да къкри, отчасти прихлупено, за 1 час, докато лещата омекне.
Отлейте 2½ чаши от супата и ги сложете в купата на блендера при запечения чесън. Добавете оцета и пюрирайте до гладка смес. Добавете я бъркайки към супата и гответе още 2 минути. Подправете на вкус и пипер.
Махнете дръжките на розмарина и дафиновите листа. Поднесете супата с пресни подправки на вкус или лъжица кисело мляко.