1 с.л. зехтин
1 средна глава лук, нарязана
1 стрък праз, нарязан (само бялата част)
4 скилидки чесън, счукан
110 гр. пушен бекон, на кубчета (може да пропуснете за вегетарианския вариант на ястието)
3 моркова - на кубчета
1 ч.л. морска сол
1.5 ч.л. черен пипер
1 1/4 чаша сушена пшеница
335-450 гр. нарязани или смлени домати
6 чаши зеленчуков бульон
2 големи стръка пресен риган
1 средно голяма глава ряпа, обелена и нарязана на кубчета около 2 см.
3 чаши къдраво зеле (или лапад/спанак), измито и нарязано на лентички
3 чаши манголд (листно цвекло), почистено от дръжките (запазете и тях), а листата - измити и нарязани на лентички
1 1/2 чаши сварен боб (1 консерва от 420 гр.)
сирене Пармезан
(листните зеленчуци в рецептата може да замените с такива по Ваш вкус - спанак, лапад, киселец и пр.)
В голям тиган с дебело дъно задушете лука, праза и чесъна в малко зехтин на умерен огън, докато омекнат. Добавете бекона, морковите и дръжките на листното цвекло и задушете още 5-6 минути. Подправете със сол и черен пипер. Добавете пшеницата, доматите, част от бульона и ригана, покрийте и оставете да заври. Намалете огъня и гответе така 20-тина минути. Прибавете ряпата, листното цвекло, къдравото зеле и останалия бульон. покрийте отново и оставете на умерен огън за 15 минути. Добавете боба, покрийте и продължете с готвенето за още 10-15 минути.
Поднесете готовото Минестроне с пармезан и хрупкав пресен хляб.