Златен козунак с жълтъци - от тесто-душичка, с божествен аромат и пълен с конци:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Златен козунак с жълтъци - от тесто-душичка, с божествен аромат и пълен с конци:
Златен козунак с жълтъци - от тесто-душичка, с божествен аромат и пълен с конци:
10194
Златен козунак с жълтъци - от тесто-душичка, с божествен аромат и пълен с конци:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тестото за козунаци обикновено изисква специално внимание и опит. Аз не мога да се похваля нито с едното, нито с другото. Но виенското тесто за козунаци се приготвя толкова лесно, че дори и най-неопитната домакиня може да се справи. А на една изкусна и сръчна жена тази рецепта може да опрости правенето на вкусни домашни козунаци . Представяме ви рецептата за Златни козунаци от виенско тесто с жълтъци :

Златни козунаци от виенско тесто с жълтъци

Продукти:

600 мл прясно мляко

80 гр.

прясна мая

300 гр. сметана

500 гр. масло

150 мл олио

10 жълтъка

4 цели яйца

600 гр. захар

600 гр

ванилия на вкус

100 гр. стафиди

1 ч.л. сол

2,2 - 2,5 кг брашно

1 белтък

120 гр. пудра захар

щипка лимонена киселина

Приготвяне:

Първата стъпка е приготвянето на тестото. В дълбока купа смесете хладкото мляко с натрошената мая. Добавете в същия съд мазна домашна заквасена сметана (или поне с 30% масленост).

Сложете още нарязаното на кубчета студено масло, солта, захарта и ванилията в купа. Не е нужно да накисвате предварително стафидите. Просто ги изплакнете, подсушете и ги добавете при другите продукти в купата.

Сложете при тях яйцата, жълтъците и захарта, добавете растително масло. Като цяло смесете всичко с изключение на брашното. Покрийте тестото с капак и го оставете за една нощ на стайна температура. 

тесто за козунаци

На сутринта постепенно добавяйте пресятото брашно към тестото. Замесете тестото първо със силиконова шпатула, а след това на ръка. Трябва да се получи меко, леко лепкаво тесто.

Може да отнеме малко повече или по-малко брашно. Съсредоточете се върху готовото тесто. Покрийте го в купа с капак и оставете за 1,5 часа на стайна температура.

Когато тестото се е увеличило поне 2 пъти, намаслете го леко от всички страни. Разделете тестото на парчета и разпределете във формите. Предварително ги намажете с масло.

Покрийте формите с тестото с найлоново фолио. Оставете ги да втасат отново. След половин час (или малко повече) пъхнете козунаците в предварително загрята на 180 градуса фурна за 80 минути.

виенско тесто за козунаци

Включете вентилатора 10 минути преди края на печенето. Докато козунаците се пекат, направете глазурата. Разбийте белтъка с пудра захар и лимонена киселина. 

Оставете готовите козунаци да се охладят и едва след това ги залейте с глазура и поръсете с пудра захар. 

златни козунаци

Козунаците от това тесто се получават плътни и тежки, но супер меки и ароматни. 

козунаци от виенско тесто

Непременно опитайте за Великден!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft