Шоколадов сладкиш , който се прави за кратко време, без яйца и без миксер, а е толкова вкусен, че ще го правите всеки ден. Вкусът на шоколад ще събуди всичките ви сетива!
Рецептата за този Златен сладкиш е от наша читателка, която ни пише: "Направих го вчера, завчера и днес отново, толкова е вкусен и винаги го изяждаме целия! Приготвя се много просто, никога не съм правила нещо толкова лесно."
Шоколадов сладкиш без яйца и миксер
Продукти:
380 г брашно
220 г захар
90 мл олио
3 супени лъжици какао
1 пакетче бакпулвер
500 мл млечна смес (маскарпоне, заквасена сметана, мляко, кисело мляко по желание)
За заливката:
16 супени лъжици мляко
120 г масло
100 г черен шоколад за готвене
Приготвяне:
За да приготвите основата на сладкиша, трябва да сложите брашното, бакпулвера, какаото, захарта в голяма купа и да ги смесите с бъркалка. След това добавете олиото.
Накрая добавям млечната смес, която сама съм приготвила. Важно е количеството да е 500 мл, не повече от това и по желание добавете маскарпоне, заквасена сметана и мляко, съотношение по избор. Вместо мляко може да сложите кисело мляко, което не е много мазно.
Можете да комбинирате всички млечни съставки, като е важно резултатът да е с консистенция като кисело мляко, което означава, че не е много течно, но не е много гъсто, със средна плътност, както при неутралната заквасена сметана.
Смесете всички съставки и изсипете тестото в тава. Моята е кръгла с диаметър 32 см., аз я намазах малко, след което разпределих равномерно шоколадовата смес в нея.
Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути. Използвайте клечка за зъби, за да се уверите, че е добре изпечен и докато е още горещ, го набодете на няколко места, преди да го залеете със соса.
За приготвяне на соса: В тенджера сложете 16 супени лъжици мляко, 100 г нарязан на кубчета шоколад и 120 г масло. Поставете на котлона и бъркайте от време на време, докато съставките се разтопят.
Залейте горещия сладкиш със соса, оставете го да изстине за малко на стайна температура, след което го прехвърлете в хладилника. Отгоре наредих и парченца млечен шоколад, но може да сложите червени плодове или ядки.