350 г брашно
120 г пълнозьрнесто брашно
250 г картофи - обелени и нарязани на кубчета, или готово картофено пюре
7 г суха мая
1/2 чл ким или настъргано сирене (по желание)
2 ч л сол
2 с л олио
Слагаме картофите в съд с вряща вода и ги варим, докато омекнат. Прецеждаме водата, като оставяме 150 мл. Смачкваме картофите на пюре и го охлаждаме. В голяма купа смесваме двата вида брашно, маята, солта, кима, слагаме олиото, прибавяме запазената вода от варенето на картофите и смачканите картофи.
Омесваме всичко на меко тесто, което месим 8-10 мин, докато стане гладко и еластично. Поставяме го в намаслена купа да втасва за около 1 час на топло или докато удвои обема си. Размесваме тестото отново, оформяме го на елипса, поръсваме с пълнозърнесто брашно, покриваме с кърпа и оставяме 30 мин да втасва.
С остър нож правим разрези върху оформения хляб и печем около 30 мин в загрята на 200 градуса фурна. Може да се оформи и като малки хлебчета.