Тези традиционни великденски кубарийки са позабравени в последните години. Предпочитаме удобството на купешките сладки, но няма нищо по-вкусно от дъхави хрупкави домашни сладки с аромат на лимон! Ако скоро не сте опитвали тази рецепта от маминия тефтер, дне ще ви я припомним: Златни великденски курабии по рецепта от баба :
Златни великденски курабии
Необходими продукти:
5 яйца
500 гр.захар
250 гр.кисело мляко
1/2 ч.л.сода бикарбонат
250 мл олио
лимони - кората на 1/2 лимон
ванилия - 1 с.л.течна
брашно - около 1,3 кг
амонячна сода - 30 г
За намазване и поръсване:
1 жълтък
кристална захар
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта и добавете киселото мляко с разтворената в него сода.
Добавете олиото, лимоновата кора, ванилията и постепенно брашното с амонячната сода, като не спирате да бъркате.
Разточете го върху набрашнена повърхност с дебелина около 1 см и изрежете с курабийки с различни формички - зайчета, пеперуди и т.н.
Подреждайте ги върху тава с хартия за печене, намажете ги с разбит жълтък и поръсете с кристална захар всяка.
Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути.