Тези кифлички са толкова ароматни и вкусни, че като нищо ще дежурите край фурната, докато се изпекат! Сместа, с която се мажат корите, ги прави меки като душичка и въздушни като перце. Можете да ги приготвите в солен или сладък вариант, винаги стават вкусни. Нарекохме ги Златни кифлички , защото коричката им е апетитна и златна:
Златни кифлички с масълце
Необходими продукти:
1/2 кубче мая
400 мл прясно мляко
200 мл вода
3 равни лъжички сол
1 супена лъжица захар
850 гр.
За замазване:
140 гр. масло
3 жълтъка
1 с. л. брашно
И още:
1 яйце и семена по желание за поръсване отгоре
Начин на приготвяне:
Активирайте маята с 200 мл топло прясно мляко, захарта и една чаена чаша брашно. Добавете останалите продукти и замесете меко тесто. Оставете да втаса на топло, докато удвои обема си. Втасалото тесто разделяме на 4 части.
Отделно се смесват мазнината с жълтъците и брашното, след което се разбъркват или разбиват добре. Всяка част разточете на кора колкото голяма чиния и я покрийте с готовата смес (и четирите кори). Оставете ги да починат половин час, след което ги съединете две по две.
Разточете ги върху набрашнена маса като кора за баница, равномерно от всички страни. Тестото се разточва с ръце, а не с точилка, защото и горната кора се намазнява. Не е нужно да е много тънко, но наистина се разтяга много добре.
Завийте двата края на кората като руло, така че почти да се докоснат в средата, след което разрежете с нож по дължина. Така получавате две рулца.
Нарежете всяко руло на равни части (охлювчета) и ги наредете в тава, застлана с хартия за печене. Оставете да починат и втасат, след това намажете с разбито яйце и отгоре поръсете със семена по избор.
Загрейте фурната на 180 градуса и ги изпечете до зачервяване.
Повторете процедурата и с другата част от тестото. От това количество излизат две големи тави за печене от фурната. Тестото може да се пълни както със сладки, така и със солени плънки, но и празни са вкусни.