Тези въздушни питки са по силите на всеки - тестото е обикновено и се замесва от брашно, вода и мая, но тайната е в заливката, която омекотява хлебчетата и им придава златист цвят. Ето какво ви трябва:
Въздушни питки със сметана и златна заливка
Продукти:
350 гр. брашно
1 пакетче суха мая (10 гр.)
1 супена лъжица захар
1 малка чаена лъжичка сол
250 мл хладка вода
3 супени лъжици заквасена сметана
1 яйце
За поръсване отгоре:
сусам и мак
Приготвяне:
В дълбока купа се слагат 350 гр.
След това постепенно се добавят 250 мл хладка вода (или вода със стайна температура). Първо се разбърква с лъжица, докато брашното поеме цялата вода и останалите съставки се разтворят. Ще се получи меко и леко лепкаво тесто (затова месете само с лъжица).
Покрийте тестото с кухненска кърпа или стреч прозрачно фолио и го оставете на топло място без течение, докато втаса хубаво и удвои обема си. Ще отнеме един час.
След час: поръсете шепа брашно върху втасалото тесто и леко го омесете, за да освободи въздуха. Поръсете малко брашно върху работната повърхност и извадете тестото.
Веднага го разделете на шест приблизително равни части и всяка част оформете на топка с помощта на малко брашно. Поставете топките върху равна повърхност, покрита с хартия за печене (или направо в голяма тава), покрийте ги и оставете да втасат половин час.
За златната заливка: В малка купа сложете три супени лъжици заквасена сметана и добавете едно яйце. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка. Всяка питка намажете с поне две чаени лъжички от тази смес.
Направете шарки с ръка или дръжка на дървена лъжица и отгоре поръсете сусам и мак. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25-30 минути.
Да ви е сладко!