Знаем ли какво ядем: Откриха наркотично вещество в българска лютеница!

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Знаем ли какво ядем: Откриха наркотично вещество в българска лютеница!
27014
Снимков материал: pixabay.com
Знаем ли какво ядем: Откриха наркотично вещество в българска лютеница!

Проучване на " Активни потребители " установи наличие на наркотично вещество в лютеница , продавана масово на българския пазар, съобщава Офнюз.бг.

Веществото е олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и смазки. Страничните му действия са две: като приспивателно и като наркотик, който въздейства на същите рецептори, на които въздейства марихуаната, обясни д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете.

От "Активни потребители" нямат право да посочат търговското име на лютеницата нито производителят, но увериха, че са подали сигнал в Софийска районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Рождество.

Реакция - никаква.

"Търсехме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то - индустриалният химикал олеамид", разказа д-р Иванов.

Той само може да предполага как веществото е попаднало в лютеницата, но е категоричен, че не е мигрирала от пластмаса, защото количеството е по-голямо.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени - от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство.

Разликата между написаното на етикета и реалното съдържание е чувствителна. Открихме огромно количество въглехидрати в индустриално произведените лютеници, посочи д-р Иванов. При тях средният процент е 18%, а при домашните - 12%.

Причината за повечето въглехидрати е добавянето на нишесте и захар.

"В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар - това е скандално много", възмущава се Иванов.

Причината за безконтролното добавяне на захар е една - захарта пристрастява. И затова тя се слага в големи количества, особено в детските храни.

Мислите, че детските храни са за деца? Нищо подобно. Пълни са със захар, за да се пристрастят децата. Родителите купуват продукт и мислят, че това са зеленчуци. После се чудим защо децата са с наднормено тегло и диабет, казва Иванов.

Нишестето пък се добавя за по-добра консистенция. Само 3 марки са се съобразили със стандарта - до 2.5%. Процентът е над 5%, казва Иванов.

В изследването не са били включени био лютеници. Искахме да изследваме масовите, обясни експертът.

Изследването с марките и конкретните показателите на всяка лютеница ще бъде публикувано утре.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft