Канелата е един от най-мощните природни антисептици. Неслучайно се използва за дезинфекция при отрязване на растенията (особено при орхидеите).
Ето защо традиционната медицина използва канеленото масло за лекуване на рани. Освен това канелата стимулира перисталтиката, увеличава производството на стомашни сокове и регулира кръвното налягане.
Като знаете тези й свойства, спокойно можете да я използвате, за да подобрите качествата на олиото , с което готвите и овкусявате салати у дома.
За да си приготвите канелено олио , натрошете 3 - 4 пръчки канела в хаванче и ги залейте с половин чаена чаша олио. Оставете сместа да кисне 10 дни, след което я прецедете и налейте в чиста стъклена бутилка. Канеленият вкус ще ви допадне както за сладки, така и за солени ястия.