Баба ми пече хляб по този начин от както се помня - без мляко, без газирана вода или дори обикновена вода в тестото. Нейната тайна - халба бира!
Бабиният хляб има уникален, неповторим вкус и прекрасен аромат.
Каква е тайната съставка на тестото, ще попитате? Това е обикновена светла бира! Опитайте и вие Бабиния бирен хляб по тази рецепта:
Бабиният бирен хляб
Продукти:
- 500 г обикновено брашно
- 350 мл бира (светла) - използвам халба с този обем
- 2 чаени лъжички сол
- 1 пакет суха мая
- 1 ч.л кристална захар
По избор:
- кимион
- семена
Приготвяне:
Ще подготвим по-голяма купа за приготвяне на тестото.
В купа първо смесете сухите съставки - брашно, мая и захар.
Добавете бирата и омесете тестото - препоръчвам да бъркате с миксер с приставки за месене на тесто.
Месете около 15 минути, но докато тестото стане гладко, нелепнещо и се отдели от ръбовете на купата.
Омесеното тесто се оставя в купа, покрива се с хранително фолио.
Оставете да втаса на топло докато удвои обема си.
Извадете втасалото тесто върху набрашнена работна повърхност и го омесете.
Разтегляме с ръце на правоъгълник (с размери около 30×40 см) и оставяме покрито с кърпа да втаса около 15-20 минути.
След това го сгъваме в пакет (отгоре надолу, отдясно наляво).
Така го оставяме отново да втаса покрито.
Притиснете отново втасалия "пакет" и оформете на правоъгълник с ръце.
Сега просто сгънете отгоре към центъра и притиснете "шева", след това отдолу към центъра и отново притиснете.
Така ще се получи самун, който можем да набрашним отгоре и да го поставим върху тава, която сме оставили във фурната, докато се загрее до 220 градуса.
Поставете съд с вода на дъното на фурната.
Пече се около 30-35 минути, докато коричката на питката придобие кафеникав цвят и питката се запече и отдолу.
Изваждаме от фурната. Оставете върху тавата, докато изстине напълно.
Когато хлябът се охлади, можем да сервираме!