Мойте Рецепти
Неделя в бабината къща, време за обяд...
Баба мълчаливо носи гърнето на масата. Поставя го върху дъската и повдига капака. Миризмата, която лъхва отвътре, приятно дразни небцето и кара лигите ти да потекат. Още първата хапка предизвиква възгласи на възхищение, а баба хитро се подсмихва: "А бе, мозък е!"
Сигурно всеки пази по един такъв спомен от детството. Ето и как се приготвя тази небивала вкусотия, наречена чомлек:
Месото се нарязва на малки парчета и се подрежда в гърне или друг пръстен съд. В нарязаното месо се добавя изчистения и едро нарязан лук. Ако главите лук са големи, се нарязват на половинки или четвъртинки, а ако са малки, се поставят цели.След това се добавят скилидките чесън, също цели. Добавят се сол, черният и червеният пипер, олиото и виното (или оцет). Всичко това се разбърква добре и се залива с толкова вода, колкото да покрие месото. Покрива се с капак или фолио и се поставя във фурната да се пече два-три часа. При печенето трябва да се внимава ястието да бъде добре сварено, но и сочно. Водата не трябва да извира напълно.
Сервира се в дълбоки чинии и парчета пресен хляб.