За много хора закуската без яйца е немислима.
След готвене остават черупките, които обикновено са безполезни и се озовават в кошчето.
Няма обаче нужда да ги изхвърляте, даже е желателно да не го правите, защото с тях може да си помогнете в много домакински задължения.
Можете да ги накиснете в оцет, за да направите ефективен тор за растенията, да ги натрошите за почистване на тенджери и тигани или дори да ги използвате като добавка към кафето.
Този „отпадък“ има много приложения и ще научите за всички тях в тази статия.
Черупки от яйца в кухнята
Снимка: YouTube
Няма нищо по-лошо от любимата ти загоряла тенджера.
Врящото мляко, цвъртящият сос и мазнината полепват по външната страна на тенджерата, създавайки прегоряла коричка поради високата топлина, която трудно се премахва.
За щастие черупките от яйца идват на помощ .
Първо ги смилайте на прах в блендер, добавете сода за хляб и вода, за да създадете паста.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това добавете към пастата 2 чаени лъжички препарат за съдове.
Снимка: YouTube
Сега нанесете върху дъното на тенджерата и остава само да я изтъркате с гъба.
Снимка: YouTube
След няколко минути старите мазнини и отлагания ще изчезнат и металната повърхност ще заблести като нова.
Пастата може да се използва и за почистване на кухненска мивка, която бързо се покрива с варовик от водата.
Черупките от яйца, комбинирани с вода, когато се пуснат в блендер, ще наточат и ефективно ще почистят остриетата.
Добавете черупки към сутрешното си кафе
Снимка: YouTube
Един неочевиден начин да използвате черупки от яйца е да ги добавите към кафето.
Внимателно почистени и попарени (за дезинфекция) черупки от яйца трябва да се смелят на фин прах.
След това изсипете в чаша с любимата си напитка.
Една чаена лъжичка е достатъчна .
Кафето с тази съставка има по-силен аромат и благодарение на алкалното pH напитката става по-нежна за стомаха.
Вкусът се влияе от калциевия карбонат, който неутрализира киселинността.
Залейте черупките с оцет
Снимка: YouTube
Черупките съдържат много ползи, не само за нас.
Растенията също могат да се възползват значително от това .
И така, как да извлечете най-важните неща от тях?
На помощ идва обикновеният оцет.
Счуканите остатъци от яйца се заливат с оцет и се оставят настрана за около 3-4 дни.
След това време торът е готов.
Преди употреба трябва да се разрежда с вода в съотношение 1: 5, за да се избегне прекомерното подкисляване на почвата и прекомерното торене на зеленчуци и билки.
Оцетната смес е полезна и за красотата.
Ако имате увредени участъци по кожата си, нанесете върху тях памучен тампон, напоен с приготвената кисела течност.
Раздразнението и зачервяването ще изчезнат.
Успех!