Когато мислим за студените есенни дни, хората, които са оптимисти веднага в главата си представят аромата на първите мандарини.
Тези вкусни и сочни оранжеви плодове всъщност са толкова здравословни колкото не може да си представите!
Мандарини са и толкова много вкусни, че почти няма човек на този свят, който не ги обича. Въпреки това знаете ли, че те за нашия организъм представляват нещо много повече от прост вкусен десерт?
Мандарините намаляват риска от получаване на рак
Мандарини могат да намалят възможността за получаване на рак на черния дроб. Всъщност учените от Университета Киото са установили, че хората които имат хроничен вирусен хепатит могат да намалят риска от получаване на рак на черния дроб, ако се пие сок от пресни мандарини.
В едногодишно проучване, в което са участвали лица, които са имали вирусен хепатит 30 от анкетираните на ден са консумирали напитка, съдържаща сок от мандарини. В края на това изследване, нито един от тези респонденти не е показал признаци на рак на черния дроб. За разлика от тях между 45 участници, които не пият тази напитка, 8.9 на сто от тях са развили рак на черния дроб.
мандарините са отличен източник на витамин С
Мандарини могат да ви дадат до 80 процента от необходимия дневен внос на витамин С. А витамин С е многократно полезен, например в борбата със свободните радикали. Това са молекули с нечетен брой електрони, които търсят своя двойка като "крадат" електрони от стабилните свободни радикали.
Това води до така наречената верижна реакция, т.е.
мандарини влияят върху холестерола
Антиоксидантите в мандарини могат да намалят нивото на лошия холестерол. Това постигат борбата срещу свободните радикали, които окисляват холестерол, а така той лесно се натрупва по стените на артериите.
Натрупаните холестерол прави кръвта бавно да тече в артериите, което може да увеличи риска за получаване на повишено кръвно налягане, инсулт, заболявания на сърцето и заболявания на черния дроб.
мандарини ще ви помогнат в борбата с килограмите
Мандарините са голям източник на диетични фибри, дори 3 грама фибри на 100 грама продукт. Редовното приемане на фибри помага да чувстваме ситост, а според проучванията на децата и на възрастните е необходимо да внесат около 20 грама фибри на ден.