Месо и картофи е класическа комбинация, с която няма никога да сгрешите с оглед на това, че всички я обичат. Затова и днес сме ви приготвили 7 рецепти, които няма как да не ви харесат- различни и познати, традиционни и вкусни, заложете на сигурното.
Днес нашия редакционен екип е подготвил за вас 7 рецепти за картофени и месни ястия , които неведнъж ще ви помагнат в подходящите моменти. Не забравяйте да изберете няколко и опитайте да готвите сами - приятното изживяване няма да отнеме много време!
Как да готвя картофи с месо
Домашна запеканка
Съставките
2 пилешки филета
6 картофа
1 лук
1 морков
2 с.л. л. брашно
слънчогледово олио
сол и черен пипер
подготовка
Нарежете пилешкото филе на малки парченца и изпържете в слънчогледово олио в тиган до готовност.
Белените картофи, нарежете на едри кубчета и поставени в тенджера или тава за печене. Отгоре сложете слой месо със зеленчуци и след това 2 с. л. брашно, сол, черен пипер и малко вода. Разбъркайте добре.
Печете в саксии и печете във фурната, докато картофите са готови - на 180 ° C за около час. Преди сервиране ястието се охлажда малко и се поръсва с пресни нарязани билки.
Месо на фурна с картофи
Съставките
500 г свинско месо
600 г картофи
100 г майонеза
3 скилидки чесън
подправки за месо
сол и черен пипер
подготовка
Нарежете месото на малки парченца. Обелете картофите и нарежете. Смесете майонезата със солта, черния пипер, подправки за месо и чесън чрез преса. Облечете соса с месо и картофи, като ги разбърквате старателно.
Намажете малко съдът за печене с масло и сложете свинското месо и картофите. Покрийте съда с фолио и печете във фурна, предварително загрята до 180 ° С, за 60–90 минути. Разбърквайте картофите с месо на всеки 10 минути , докато се сварят напълно. Сервирайте ястието горещо на масата.
Свинско с печени картофи
Съставките
800 г свинско месо
500 г картофи
400 г кашкавал
2 глави лук
майонеза
сол и черен пипер
подготовка
Обелете и нарежете картофите на кръгчета, с дебелина около 5 мм. Свинското месо, нарежете на парчета не по-дебели от 1 см и начукайте добре с кухненски чук. В намазнена тава за печене първо сложете картофите, а отгоре - парчета свинско месо.
Обелете лука и нарежете на половин пръстени. Сложете ги върху месото и отгоре намажете с майонеза.
Поръсете ястието с кашкавал, настърган на едро ренде. Печете 40 минути на 180 ° C. Готовността се определя от мекотата на картофите. Преди сервиране можете да поръсите ястието с подправки
Пилешко филе със зеленчуци
Съставките
3 пилешки филета
6 картофа
1 тиквичка
2 моркова
150 г кашкавал
200 мл сметана
сол и черен пипер
подготовка
Обелете картофите, морковите и тиквичките, след което нарежете на средни кубчета. В термоустойчива форма поставете зеленчуците в следния ред: първо картофи, след това моркови и тиквички отгоре.
Пилешкото филе нарежете на малки парченца и сложете зеленчуци. Сол и черен пипер и след това напълнете със сметана. Настържете кашкавала на едро ренде и поръсете с него подготвените съставки. Печете пилешко филе със зеленчуци за около 40 минути на 200 ° C. Сервирайте горещо, нарязано на порции
Картофен гювеч с месо
Съставките
400 г смляно свинско месо
1 кг картофи
3 яйца
1 лук
300 мл кисело мляко или сметана
магданоз
сол и черен пипер
подготовка
Обелете и нарежете картофите на тънки филийки, добавете сол и черен пипер.
Омесете каймата с лука и добавете подправки. Сложете половината картофи в съда за печене, след това каймата, а отгоре я покрийте с останалите картофи. Разбийте яйцата и смесете с киселото мляко, нарежете магданоз и подправките. Залейте гювеча със сместа и я поставете във фурната, предварително загрята до 180 ° С, за 90 минути. ли консерви.
Царска запеканка
Съставките
1 кг картофи
400 г пилешко месо
2 глави лук
3 супени лъжици слънчогледово олио
200 г кашкавал
сол и черен пипер
подготовка
Пилешкото филе се начуква със специален чук, поръсва се с черен пипер от всички страни и се намазва с майонеза.
Нарежете лука на половинки пръстени, обелете картофите и нарежете на малки плочи.
Намазваме тиган или тавичка с растително масло и върху дъното поставяме половината от картофите. Посолете ги малко и сложете отгоре месото и лука, а в самия край кашкавалът настърган на ситно ренде. Намажете съда с майонеза и печете във фурната за около час, при температура 200 ° C.
Съставките
500 г картофи
200 г заквасена сметана
10 пилешки бутчета
50 г кашкавал
магданоз
слънчогледово олио
сол и черен пипер
подготовка
На дъното на тавата, намазана с масло, сложете картофите, нарязани на тънки плочи. Добавете сол и черен пипер.
Смесете заквасената сметана с нарязани билки и подправки. В получената смес мариновайте пилешките бутчета и след това ги наредете отгоре върху картофите.
Настържете кашкавал на едро ренде и поръсете ястието с него.
Печете картофите с пилешки бутчета на 180 ° C за около 40-50 минути.
Ако сте вегетарианец или рядко ядете месо, използвайте нашите рецепти за картофи, които да ви помогнат да разнообразите ежедневното си меню без проблеми. Какви зеленчуци харесвате най-много в семейството ви?