И аз като чух името, си помислих: как ще я ям?! Ама не само ядох, че и повторих, и потретих! Няма...
12 Април 2017
16466
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Тортата с атрактивно и хумористично име "Гнило пънче" неслучайно е любима на много сладкари.
Тя е изключително въздушна и пореста, а в основата й са хрупкави "тръбички" , пълни със сушени плодове . Тази вкусотия не може да се опише с думи, трябва да се опита!
Съставки:
1,5 л заквасена сметана
650 гр. захар
2 яйца
4 ч.л. бакпулвер
6 чаши брашно
300 гр. стафиди
300 гр.сушени кайсии
300 гр.сушени сливи
100 гр. орехи
Приготвяне:
- Смесете 500 гр.
сметана, 300 гр. захар, яйцата, на порции добавете брашното, смесено с бакпулвера, и омесете тесто. Пъхнете го в хладилник за 1 час.
Пригответе плънката. Поставете сушените плодове в различни съдове и ги залейте с вряла вода. Оставете ги за 15 минути, за да омекнат. След това поотделно ги смелете в месомелачка или блендер. Към всеки плод добавете по 50 грама захар (2 супени лъжици)
Разделете тестото на 6 части и разточете всяка на тънък слой - 2-3 мм. Намажете всяка кора с плънка - 2 със сливи, 2 със стафиди и 2 с кайсии, след това ги навийте на руло.
Сложете рулата върху намазана тава за печене и я пъхнете във фурна, предварително загрята на 180 градуса за 25-30 минути. Печете до златистокафяво.
През това време разбийте останалата захар с останалата заквасената сметана.
Леко охладете изпечените тръбички и ги нарежете на парчета с дебелина 3 см. Форма с подвижно дъно и диаметър 24-26 см покрийте с фолио и намажете с 3 супени лъжици заквасена сметана.
Наредете във формата слой от тръбичките, като ги поставяте вертикално (докато заемат целия обем), намажете с разбита сметана и наредете по същия начин още 2 слоя. Пъхнете завършената тортата в хладилника за 8-10 часа. Гарнирайте с нарязани орехи.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари