Има нещо специално в домашно приготвените печива, които можете да ядете горещи направо от фурната! Ако обичате печивата със сирене, непременно направете тази оригинална вита баница . Приготвя се от прости продукти, но начинът, по който се оформя, е много необичаен.
Изправена вита баница
Необходими съставки:
За тестото:
- 20 грама прясна мая;
- 200 ml топло мляко;
- 200 ml вода;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1 чаена лъжичка захар;
- 180 г заквасена сметана;
- 60 ml растително масло;
- 850 грама брашно.
За плънката:
- 120 грама масло;
- 200 г меко сирене;
- магданоз.
Приготвяне:
Маята се смесва с топло мляко, 2 супени лъжици брашно и една супена лъжица захар (от общия обем). Разбъркайте добре съставките и оставете на топло място за 10-15 минути. Добавете заквасена сметана, растително масло, сол, вода и брашно към тестото и омесете хомогенно тесто. Оставете тестото на топло място за 30 минути, като през това време ще увеличи значително размера си.
Разделете тестото на 2 равни части. Разточете всяка част на голям слой с дебелина около 0,8 см. Намажете обилно тестото с омекнало масло. Върху тестото се поставя плънката от сиренето и магданоза. Използвайте точилка, за да натиснете плънката в тестото. Нарежете на ленти с ширина 5 см.
Намажете форма за печене с масло и поръсете с брашно. Поставете чаша в центъра на формата, също намазана с масло и леко поръсена с брашно.
Оформете баницата, като навиете тестото около чашата.
Печете баницата на 180 градуса около 35-40 минути (до зачервяване) и сервирайте.
Да ви е сладко!