Еклерите са десертът, който се харесва на всички - нежни, пухкави, въздушни и топящи се от сладост. Опиташ ли ги, небцето ти се събужда за нови вкусови усещания, които няма как да забравиш.
Ако досега сте си мислили, че приготвянето на еклери е непосилна задача у дома, днес ще ви опровергаем.
Най-лесната рецепта за еклери
Продукти:
За тестото:
1 ч.ч.вода
щипка сол
125 гр.масло или маргарин
1 ч.ч.брашно
6 яйца
За крема:
0,5 л прясно мляко
2 яйца
1 ч.ч.захар
2 с.л.брашно
2 с.л. нишесте
200 гр.масло
За глазурата:
2 с.л.заквасена сметана
0,5 ч.ч.захар
50 гр.масло
2 с.л.какао
Приготвяне:
За тестото: Изсипете чаша вода в тенджерка, добавете щипка сол, маслото и сварете сместа при непрекъснато бъркане.
Когато заври, добавете цялото количество брашно и започнете да бъркате интензивно, докато се получи гладка топка тесто, която се отделя от стените на съда.
Отстранете тенджерата от котлона и след като леко се охлади тестото, добавете яйцата едно по едно, като бъркате до пълното усвояване на всяко, преди да добавите следващото. Готовото тесто няма да е плътно, а трябва да може да се гребва с лъжица. Може да не се наложи да използвате всички яйца.
Покрийте тавичката с хартия за печене и с лъжица, потопена във вода, или с помощта на пош (шприц) оформете върху хартията купчинки (тръбички). Гледайте да има разстояние между тях, защото при печене се надуват.
Пъхнете еклерите в предварително загрята на 180 ° C фурна и печете 40 минути. Докато еклерите се пекат, фурната не се отваря.
За крема: загрейте млякото в тенджера, но без да го варите. Отделно разбийте яйцата със захарта, добавете брашното и нишестето.
В топлото мляко постепенно изсипете сместа с яйцата, като непрекъснато разбърквате. Когато сместа стане хомогенна и се сгъсти, охладете и добавете маслото, размекнато на стайна температура. Разбъркайте, докато се поеме от крема.
За глазурата: Към разтопеното масло добавете сметаната, захарта и какаото. Разбъркайте до еднородна смес.
Когато еклерите се охладят напълно, ги напълнете с крем с помощта на шприц или просто направете отвор с нож и сложете няколко лъжички от крема.
Отгоре залейте с глазурата.