Този традиционен грузински сос се сервира там при всеки празник - сос Баже е един от най-популярните сосове на тази планинска страна.
С него отлично вървят и месо, и риба, и патладжани, и всякакви печени зеленчуци.
Супер лесен е за приготвяне , а тайната е в подправките .
Съставки:
100 гр. орехи
150 мл вода
сол на вкус
1/4 ч.л.
1/5 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. червен пипер
4 скилидки чесън
пресен кориандър на вкус
1 ч.л. хмели-сунели (традиционна грузинска подправка , смес от кориандър , копър , босилек , дафинов лист , майорана , сминдух , магданоз , шафран и пр.) - може да замените с подправки на вкус
Приготвяне:
- Орехите смелете или нарежете на трохи с помощта на блендер. Любителите на свеж зелен кориандър може да го добавят на този етап.
- Добавете чесъна, смачкан през пресата, и всички подправки, като ги коригирате на вкус.
- Изсипете 50 мл преварена и охладена вода и намачкайте с вилица. Продължавайки да разбивате масата, излейте вътре останалата част от водата. Консистенцията на соса трябва да е подобна на нискомаслена сметана.
По желание може да го приготвите и с пилешки бульон, както и да добавите към соса една супена лъжица ябълков оцет или сок от нар. Леката киселинност само подобрява вкуса му. С пиле, риба, пуйка и всякакви зеленчуци - просто е чудесен!