Хлябът става най-вкусен още първия ден след изпичане, но е толкова лесен, че можете да го приготвите, когато пожелаете.
Това е най-популярната рецепта за хляб в моето семейство. И коричката е хрупкава, и средата е мекичка - няма един кусур, а се приготвя без продължително месене.
Всъщност дори трябва да кажа, че е съвсем елементарно да си го направите сами.
Снимка: YouTube
Опитайте го още днес за вечеря, той е изключително хрупкав и има мека среда.
Ето необходимите продукти за този Вълшебен хляб без месене :
Вълшебен хляб без месене
Продукти:
- 3 чаши обикновено брашно Т 650
- 1,5 чаши хладка вода
- 1/2 чаена лъжичка суха мая
- 1,5 чаени лъжички сол
По избор:
- счукан кимион
- едра сол
- сусам, ленено или слънчогледово семе
Приготвяне:
Забележка:
Не се притеснявайте, ако тестото е по-течно, така или иначе хлябът ще се изпече прекрасно, дори по-добре според мен.
Сложете всички сухи съставки в купа.
Разбъркайте.
Добавете вода и разбъркайте отново.
Снимка: YouTube
Покрийте с фолио.
Снимка: YouTube
Оставете тестото да втаса 12 часа.
Обикновено вечер го приготвям, а сутрин го обръщам на дъската.
Снимка: YouTube
Издърпвам леко страните на тестото към центъра, докато се оформи питка, и оставям за час да втаса.
Междувременно пускам фурната да загрее на 230 и слагам чугунената тенджера във фурната да се загрее за половин час.
Може и в съд от йенско стъкло, но задължително с капак.
Прехвърлете внимателно втасалото тесто върху хартия за печене в горещия съд.
Снимка: YouTube
Покрийте и печете за 30 минути.
Снимка: YouTube
Отваря се и се пече още 20 минути, за да хване хубава хрупкава коричка.
Снимка: YouTube
И това е всичко!
Извадете го от съда и го поръсете леко със студена вода.
Снимка: YouTube
Желаем ви добър апетит! :-)
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube