Прясно изпеченият хляб и неговият божествен аромат са толкова неустоими, че няма човек, който да издържи на изкушението да лапне парченце. Но ето че диетолозите отрекоха и това малко ежедневно удоволствие.
Защо е по-добре да не се яде прясно изпечен хляб , особено при наличие на заболявания на стомашно-чревния тракт, каза в интервю за радио "Спутник" Мария Черняева – лекар и диетолог в клиниката по естетична медицина Seline, пише БГНЕС.
„Вкусният и ароматен прясно изпечен хляб се различава по структура и състав от престоялия продукт .
„С течение на времето киселинността и другите свойства на хляба се променят. Достатъчно е да изчакате осем часа, или най-добре един ден, и печените изделия ще станат по-малко вредни за организма”, каза Черняева.
„Вчерашният хляб или дори сухарите са по-здравословни за стомаха от пресния, мек и привлекателно миришещ хляб”, сигурна е Черняева. Тя отбеляза, че апетитът за прясно изпечени хлебни изделия е подобна на зависимост, която ни принуждава да консумираме понякога големи количества от тях. "Ще ядем повече пресен мек хляб, преди всичко заради вкусовите и обонятелни усещания. Това е като наркотично вещество, като гладът за сладко", каза Черняева.
„Тази функция често се използва в магазините - те специално пекат хляб на място, така, че клиентите, привлечени от миризмата да купуват по-големи количества”, добави диетологът.