И с 1 яйце може - икономичен козунак на конци:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
И с 1 яйце може - икономичен козунак на конци:
И с 1 яйце може - икономичен козунак на конци:
8085
Източник: gotvach.bg
И с 1 яйце може - икономичен козунак на конци:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Идеята, че за хубав козунак трябва да жертваме 10 яйца, 300 гр.масло и още куп скъпи продукти, е всъщност далеч от истината. Наистина въздушния и пухкав козунак на конци всъщност не изисква кой знае какво, а за този ви е нужно само 1 яйце! Ето рецептата за икономичен козунак на конци :

Икономичен козунак с 1 яйце

Продукти:

500 гр.

брашно + за поръсване и доизмесване

30 гр. прясна мая

220 мл прясно мляко

100 гр. леко разтопено масло

100 гр. захар + още малко за поръсване

1 яйце

1 белтък за намазване

1 с.л. ванилов екстракт

1 с.л. мед

1 с.л. ром

кората на 1 лимон

кората от 1/2 портокал

1 щипка сол

Приготвяне:

1. Разтворете маята и меда в леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и оставете на топло, докато шупне - около 10 минути.

2. Настържете само жълтата и оранжевата част от кората на цитрусите. Яйцето разбийте леко.

3. Пресейте брашното в купа (най-добре е да го пресеете 2-3 пъти, за да се вкара повече въздух) и направете кладенче, в което сипете млякото с шупналата в него мая, малко от полуразтопеното масло, захарта, яйцето, цитрусовите стърготини, рома, ванилията и най-накрая солта (нея разпръснете отстрани, за да няма директен контакт с маята).

4. Замесете тесто, като малко по малко вкарвате и останалото масло. Прехвърлете на набрашнен плот и месете 10-15 минути, добавяйки си по малко брашно, докато спре да ви лепне по пръстите и плота. Може да използвате и уред с приставки за тесто, за да ви е по-лесно. В началото е лепкаво, но впоследствие тестото добива еластичност, само се иска търпение.

5. Оформете на топка и прехвърлете тестото в леко намазнена купа. Покрийте с кърпа и оставете за 1 час в топло помещение, за да удвои обема си.

6. От втасалото тесто оформете три еднакви фитила, усучете ги леко и сплетете на плитка. Съединете краищата и и положете в тавичка 22-24 см диаметър, покрита с хартия за печене. По желание може да добавите към тестото и стафиди, но предварително накиснати за една нощ в ром и добре отцедени.

7. Отново изчакайте да бухне, като оставите на топло за около 1 час. Добре е тавичката да е покрита, но да има пространство козунака да бухва и да не прилепва за кърпата.

8. Намажете внимателно, без да притискате, с разбит белтък, поръсете обилно със захар и пъхнете козунака в загрята на 170 градуса фурна. Печете до златист загар.

Приятен апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft