Чудесна рецепта за пухкав тутманик , с която ще вземете акъла на домашните! Най-хубавото е, че на следващия ден след изпичането си тутманикът с 1 яйце е още по-вкусен, но надали ще остане и трошичка дотогава! Ето лесната рецепта за пухен тутманик с едно яйце:
Пухен тутманик
Продукти:
(Дозата е доста голяма, затова можете да използвате по-малка форма за печене и само половината от съставките.)
✓ брашно - 700 гр
✓ мая (суха) - 2,5 ч.л.
✓ прясно мляко - 400 мл
✓ яйце - 1 бр.
✓ масло - 340 g (за тестото - 100 g; за намазване на слоевете - 230 g; за намазване на съда за печене - 10 g)
✓ захар - 1 супена лъжица
✓ сол - 0,5 с.л.
✓ сирене - 400 гр.
✓ яйчен жълтък - 1 бр.
Приготвяне:
Може да замесите тестото с помощта на машина за хляб, а може и на ръка.
Изсипете топлото мляко в контейнера на машината, добавете маята, оставете ги за 5-10 минути.
Добавете пресятото брашно, яйцето, мекото масло, солта, захарта. Поставете контейнера в машината за хляб.
Включете режима за месене на тесто. Когато тестото се омеси, прехвърлете го в купа, покрийте го с фолио и го сложете на топло място, докато се увеличи обема си 2-3 пъти.
През това време настържете сиренето на едро ренде.
Когато тестото увеличи обема си, го прехвърлете на масата и го омесете добре. Разделете тестото на 10-12 равни части.
За печене вземете квадратна форма приблизително 28 * 28 см, можете да използвате и кръгла.
Намажене формата с масло. Вземете едно парче тесто, разточете го много тънко до размера на формата, сложете го вътре.
Разтопете маслото в микровълновата фурна. Намажете тестото с разтопено масло с помощта на кулинарна четка.
Разточете тънко второто парче тесто, сложете го върху първото.
Намажете отново тестото с разтопено масло, поръсете със сирене (може да поръсите сиренето на всеки втори слой тесто, с изключение на най-горния).
Така разточете и подредете тестото до последния слой.
Не мажете най-горния слой тесто с масло!
С помощта на остър нож внимателно нарежете тутманика на квадратчета до самото дъно.
Покрийте формата с фолио и я поставете на топло място, така че да удвои приблизително обема си.
Внимателно намажете повърхността с разбит жълтък.
Изпечете тутманика във фурната на 180 градуса за около 35-40 минути.
Добър апетит!