Тефлоновите тигани са задължителен аксесоар във всяка съвременна кухня.
Съдовете за готвене с незалепващо покритие ви позволяват да готвите без прекомерни количества мазнина и това далеч не е единственият им плюс. Те не се страхуват от ръжда и агресивни киселини, които понякога се срещат в продуктите. Може дори да ги оставите в хладилника! Но има едно нещо, от което любимият ви тиган се страхува и точно за това ще говорим днес. Ще ви научим как да се грижите за съдовете с незалепващо покритие , така че да ви служат с години.
Тефлонов тиган
Грижата за тигана може да бъде разделена на две важни точки: готвене в него и почистване. Преди да готвите в съдове за готвене с незалепващо покритие за първи път, трябва да премахнете опаковката, както и всички етикети или стикери от производителя. След това трябва да измиете тигана с топла вода. Някои производители съветват да натриете повърхността с малко растително масло преди първата употреба.
Първото правило, което трябва да запомните, е, че никога не е необходимо да загрявате много подобни съдове, тоест да ги загрявате без храна или течност вътре. Тефлонът се страхува от прекомерно нагряване и губи качествата си заради него. Опитайте се да не използвате максимална сила на огъня при готвене.
Не използвайте железни лопатки, вилици или ножове. Да, да, познаваме мързеливи хора, които обичат да режат пържолите направо в тигана! Не си струва да го правите, освен ако не искате да давате пари за нови съдове всяка година.
Почистване на съдове от тефлон
Една от най-честите грешки, които почти всички домакини правят, е да мият съдовете веднага след готвене. Или още по-лошо, да охлаждат горещия тиган под студена вода. Подобно третиране води до деформация на дъното и влошаване на качеството на храната, която се приготвя в съдовете.
Тефлоновото покритие, подобно на други незалепващи покрития, мрази резките промени в температурата. Това е нещо, което дори и най-грижливите към посудата домакини не знаят, и именно то съсипва съдовете за готвене. Дъното на тигана става неравно и храната е частично сготвена и частично сурова.
Не забравяйте да изчакате тигана да изстине, преди да започнете да го почиствате. Не използвайте абразивни почистващи препарати като сода за хляб или такива на прах. Телта също трябва да е мека. Много производители вече предлагат на пазара специална тел за незалепващо покритие - обикновено се различава по цвят от обичайната.
Струва си да се научим да се отнасяме грижливо към всичко, било то към ястия или продукти. Само един наистина внимателен човек може да оцени работата на друг!