Много жени имат стереотип, че ябълките, изпечени на фурна, са изключително диетично ястие. Всъщност, ако искате да извлечете максимума от тези плодове , яжте ги сурови и в сезона на зреене. Освен суровите здравословни ябълки, има и много вкусни ябълкови десерти.
Дните на гладуване на печени ябълки са много популярни сред известните личности. Дори и да не спазвате строга диета, а просто искате да подготвите тялото си с витамини за идващата зима, нашата селекция ще бъде полезна. Опитахме се да съберем най -вкусните рецепти за печени ябълки . В допълнение, тези ястия също са много питателни.
Ябълки със сини сливи и заквасена сметана
Съставките
50 г сини сливи
3 супени лъжици заквасена сметана
1,5 с.л. л. захар
5 ябълки
подготовка
Изплакнете сините сливи и изсипете вряла вода за около 15 мин. След това ги нарежете на ситно и смесете със заквасена сметана и захар.
Тавичката за печене подредете с фолио и върху нея сложете ябълките. Задушете ги със сини сливи със заквасена сметана и захар. Печете десерта за половин час на 180 градуса.
Карамелизирани ябълки
Съставките
7 ябълки
1 супена лъжица лимонов сок
2 ч.л. канела
0,5 ч.л. сол
3 супени лъжици брашно
330 г кафява захар
115 гр. Масло
100 г бяла захар
подготовка
Обелете ябълките и премахенте сърцевините, нарежете ги на едри кубчета. Поръсете кубчетата с лимонов сок, добавете лъжица канела, сол, 2 супени лъжици брашно и 220 г кафява захар. Разбъркайте всичко и сложете във форма.
Нарежете маслото на филийки и го смесете с останалото брашно, бялата захар, кафявата захар и канелата. Покрийте ябълките равномерно с тази смес.
Печете за 40–45 минути във фурна, предварително загрята до 180 градуса. Карамелът трябва да се втвърди, а ябълките ще омекнат. Охладете леко преди сервиране. Можете да добавите лъжичка сладолед.
Овесени ядки и ябълки
Съставките
4 ябълки
120 гр. Масло
4 супени лъжици овесена ядки
4 супени лъжици кафява захар
3 супени лъжици орехи
1 ч.л. канела
0,25 ч.л. смлян индийски орех
щипка сол
подготовка
Отрежете отгоре ябълките, обелете ги от сърцевините. Омекотете маслото с овесена каша, захар, нарязани орехи, канела, индийско орехче и щипка сол.
Напълнете ябълки с този пълнеж. Поставете ги в тава за печене и покрийте с фолио. Печете във фурна, предварително загрята до 190 ° С, за половин час. След това махнете фолиото и гответе още 20 минути.
Ябълки с извара
Съставките
4 ябълки
0,5 банан
100 г извара
2 с.л. л. захар
1 яйчен белтък
подготовка
Изрежете върховете на ябълките, изрежете сърцевините и поставете плодовете върху лист за печене. Разбийте изварата с банан до гладка текстура. Напълнете ябълките с тази смес и ги поръсете със супена лъжица захар. Печете във фурна, предварително загрята до 180 ° C, за 10 минути.
Разбийте протеина с миксер. В процеса добавете към него останалата захар. Поставете получения кулинарен „облак“ върху всяка ябълка. Печете на 120 градуса за още 15-20 минути.
Ябълки със сушени кайсии
Съставките
100 г кафява захар
50 г бяла захар
80 мл вода
4 ябълки
100 г сушени кайсии
0,5 ч.л. канела
0,5 ч.л. смлян джинджифил
1 супена лъжица. л. масло
подготовка
Смесете бяла захар и вода и изсипете в съд за печене. Нарежете върховете на ябълките, обелете плодовете
Смесете кафява захар, канела и джинджифил със сушени кайсии, нарязани на кубчета. Напълнете ябълките с тази смес и след това ги прехвърлете в сиропа във формата.
Поставете малко парче масло върху всяка ябълка. Печете във фурна, предварително загрята до 180 ° С, за 40-50 минути. Изсипете приготвените ябълки в сироп непосредствено преди сервиране.
Ябълки хлебчета стафиди
Съставките
50 г стафиди
50 мл ром
4 ябълки
1 лимон
30 г бадеми
30 г орехи
30 г лешници
60 г кафява захар
1 ч.л. канела
60 г масло
4 канелени пръчици
подготовка
Накиснете стафидите в ром или ракия. Обелете ябълките и изсипете лимоновия сок. Смелете всички ядки и разбъркайте. Към тях добавете и половината захар и смляната канела.
Намажете ябълките с парче меко масло и внимателно оваляйте в ядките. Намажете съда за печене с олио. Поставете ябълките върху него. Разбъркайте стафидите, останалата захар и приблизително 20 г масло.
Запълнете ябълките със сместа, а също така поставете канелената пръчица вътре. Печете ястието във фурна, предварително загрята до 180 ° C, за половин час.
Интересното е, че с толкова вкусни пълнежи печените ябълки изобщо не губят полезните си свойства. Разбира се, ястия със захар и банани няма да се нарекат диетични, но такива ястия ще бъдат отлична питателна закуска за хора, които са свикнали със здравословна храна Приятен апетит.