Ябълков щрудел - виенската класика, която изглежда и ухае толкова апетитно, че няма човек, който да не се поддаде на изкушението. Ябълковият щрудел е традиционен австрийски сладкиш, който се прави с бутер тесто и ябълки.
Ябълков щрудел с бутер тесто
Продукти:
4 ябълки - обелени и нарязани
1 чаша захар
1 яйце
¼ чаша мляко
1 чаша стафиди
1 лист размразено замразено бутер тесто
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 чаена лъжичка ванилия
1 чаена лъжичка смляна канела
1/2 ч.ч. галета
1/2 ч.ч. смлени ядки (орехи, лешници, бадеми)
3 супени лъжици универсално брашно
Начин на приготвяне:
Смесете нарязаните ябълки, ванилията, захарта, брашното, стафидите, лимоновия сок и канелата на прах в купа. Объркайте добре.
Постелете тава с хартия за печене. Разточете бутер тестото на тънък лист.
Отгоре поръсете със смес от галета и натрошени ядки. Върху тях разпределете ябълковата смес.
Сгънете страните на тестото и запечатайте тестото около ябълките с леко мокри ръце. Можете също така да го направите по-красиво, като разрежете тестото на ленти и го нахлупите като плитка.
Разбийте яйцето и млякото в купа и намажете с него сладкиша.
Печете 35 минути при 200 градуса.
Сервирайте щрудела горещ, като по желание може да поръсите с пудра захар, да добавите ванилов сос или топка сладолед.